Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure die wordt uitgevoerd om een beschadigd of ontstoken tand nerf te behandelen. Een ontsteking kan ontstaan doordat uw vulling “lekt” of een trauma kan ervoor zorgen dat uw zenuw gaat ontsteken. Denk aan een val, of een wondje. Deze ontsteking kunt u niet met antibiotica weghalen. De wortel met dan verwijderd worden. 
Een ontstoken zenuw kan ontzettend veel pijn doen, het is daarom van belang om deze te verwijderen.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling?

Tandars Capelle aan den IJssel gaat als volgt te werk: De behandeling begint met het verwijderen van de beschadigde of ontstoken tand nerf. Dit gebeurt door middel van een kleine opening in de kroon van de tand, waardoor de tandarts toegang krijgt tot de wortelkanalen. Een dunne metalen of vezelachtige staaf wordt vervolgens gebruikt om het ontstoken weefsel uit de wortelkanalen te verwijderen.

Na het verwijderen van de ontsteking, wordt de wortelkanalen grondig schoongemaakt en gebleekt. Dit gebeurt met een speciaal gereedschap en desinfecterende oplossingen. Hierna worden de wortelkanalen gedicht met een vulling, vaak een gom of gutta-percha, om te voorkomen dat er nieuwe infecties in de toekomst kunnen ontstaan. De behandeling is meestal pijnloos.

Nazorg

Na de behandeling, is het belangrijk om de tand goed te verzorgen en regelmatig te controleren door de tandarts. Er is een kans dat er een infectie of ontsteking kan terugkomen, dus het is belangrijk om de tand goed te verzorgen en regelmatig controle te ondergaan. Na de behandeling kunt u nog wel last hebben van:

  • Napijn. Dit kan licht zeuren zijn, maar ook stevig
  • Meestal duurt de napijn niet langer dan 1 week
  • Heeft u last van napijn, probeer dan paracetamol te slikken, meer kan uw tandarts ook niet voor u betekenen
  • In sommige gevallen, kan een wortelkanaalbehandeling leiden tot verkleuring van de tand. Er zijn verschillende methoden om deze verkleuring te behandelen, zoals tanden bleken of het plaatsen van een facings of kroon.

    In het algemeen is een wortelkanaalbehandeling een veilige en effectieve manier om een beschadigde of ontstoken tand nerf te behandelen. Het kan helpen om de gezondheid van de tand te behouden en verdere complicaties te voorkomen. Als u denkt dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, neem dan contact op met uw tandarts voor een consult.